Manastir Svetih Sergija i Vakha na Bojani 2020-01-09T19:31:06+00:00

Manastir Svetih Sergija i Vakha na Bojani

Manastir Svetih Sergija i Vakha na Bojani je nekadašnji  pravoslavni manastir iz srednjeg vijeka, čije se ruševine nalaze u blizini  Skadra u Albaniji. Predanja osnivanje manastira vezuju za cara Justinijana (VI vijek), ali je najvjerovatnije nastao u XI vijeku. „Letopis Popa Dukljanina“, navodi manastir kao grobnu crkvu istorijski poznatih kraljeva iz porodice Vojislavljevića, Mihajla i njegovog sina Bodina, čija se prestonica nalazila u Skadru, kao i njihovih potomaka, Vladimira i Gradihne.
„U to vrijeme preminu kraljica i Mihalo prihvati kraljevstvo. On je imao sedam sinova čija su imena ova: Vladimir, Prijaslav, Sergije, Derija, Gavril, Miroslav i Bodin. Kralj Mihalo međutim, vladaše trideset i pet godina i umrije. Sahranjen je s velikom čašću u manastiru Svetih mučenika Srđa i Vakha.” – iz Ljetopisa Popa Dukljanina.

U njemu je jedno vrijeme bilo sjedište skadarskog episkopa. Osmanlije su ga razorili krajem XVI vijeka, a njegovi ostaci nisu arheološki istraživani i delimično su uništeni erodivnim efektom rijeke Bojane na čijoj se samoj obali nalazi.

Oko utvrđenog manastira, razvio se trg Sveti Srđ koji je, bio značajno trgovačko mesto, zahvaljujući monopolu u trgovini solju i specifičnom položaju na plovnom delu toka rijeke Bojane.